Gyakran ismételt kérdések

Milyen kályhába lehet tüzelni a fabrikettel?

Minden olyan kályhában ahol fával vagy szénnel lehet tüzelni, ott fabrikettel is lehet.

A fabrikett meddig tárolható?

A fabrikett megfelelő száraz helyen évekig minőségromlás nélkül tárolható. Magába nem szívja a párát de eső, víz nem érheti mivel csomagolása nem vízálló! Mivel ragasztóanyagot nem tartalmaz, így ha csapadék éri megdagad és fűrészporrá esik szét! A papírdobozos csomagolású briketteknél előfordulhat, hogy a doboz magába szívja a párát és átadja a fabrikettnek, ami ettől megdagad, megrepedezik és szétnyomhatja a dobozt. Amennyiben fóliával letakarja vagy körbetekeri a papírdobozos fabrikettet a károsodás nem következik be.

Lehet-e vegyesen használni fával és szénnel a fabrikettet?

Legtöbben fával keverve használják! Érdemes száraz fával használni mert a vizes fa károsíthatja a tüzelőberendezést és a kéményt. Amennyiben vizes a tűzifája, a fabrikett ebben az esetben is jól használható, mivel a magas fűtőértéke mellett a vizes fa is jól elég. Szénnel is vegyesen gond nélkül hasznáható, de vigyázni kell - mert mind a kettőnek magas a hőértéke - nehogy károsítsa a tüzelőberendezést!

A fabrikett alapanyaga és mérete összefüggésben van-e a minőséggel?

Igen! Az alapanyag szempontjából legjobb talán a tisztított kemény fa fűrészporból készült fabrikett, amely nem tartalmaz 10-20% -nál több puhafát vagy gyaluforgácsot. A méretnek is van jelentősége! Minél nagyobb, vastagabb a fabrikett, annál nagyobb és erősebb gép préseli a nagyobb tömörség elérése érdekében. Minél vastagabb a fabrikett, annál tovább izzik és lassabban ég le! A tapasztalat az, hogy a legjobbak a 9 cm - vagy ezt meghaladó vastagságú - hengerformájú fabrikettek!

Miért van lyuk a fabrikett közepén?

Ezt a brikettet csak kevés gyár tudja előállítani és csak a vastagabb fabrikettre jellemző. Bizonyos nyugat-európai országokban a vevők igénye ez (a profi minőség jellemzője)! A fabrikett középen is kap levegőt, jobban átizzik és tökéletesebben, könnyebben ég!

Hagyományos kémény esetén lehet-e használni a fabrikettet?

Igen, a fabrikett használatához a magyar szabvány által előírt mindenfajta kémény megfelelő! Nem okoz gondot ha a kémény saválló acéllal van kibélelve! Ami fontos, hogy a kémény legyen tiszta, jó huzatú és az időközi kémnyseprő ellenőrzéseken megfeleljen!

Mennyi fabrikett szükséges nekem a téli fűtésemhez?

Ez egy gyakori kérdés, amire azért nem lehet pontosan válaszolni, mert ez a következőktől függ:
  • Ön milyen meleget szeret (20°C vagy 25°C)?
  • milyen hosszú lesz a tél?
  • milyen a háza szigetelése?
  • mekkora légköbmétert fűt?
  • egész nap vagy csak időközönként fűt?
  • vegyesen használná vagy csak fabrikettel fűtene?
Viszont az elmondható, hogy ha fabrikettel fűt akkor kevesebb mennyiséget kell rendelni mint a hasított tüzifából! Ha elfogy a fabrikett akkor szezon alatt is ugyanolyan minőségű árut kap tőlünk!